2010. augusztus 19., csütörtök

MÉZECSKÉIM

Nemrégiben a biopiacon bevásároltam mézből. Na, nem ipari mennyiséget, csak épp néhány üvegecskével, mit ne mondjak, tudtam volna még a bevásárlókosárba helyezni jó pár üveggel, de hát, ugye a keret....

Akkor hát bemutatom őket, a Méz Információs Honlap segítségével.

SELYEMFŰMÉZ


Nevezik még selyemkóróméznek és vaddohányméznek is.
Világos, kissé matt színű méz. Kellemes, erős illatú, vanília zamatú fajtaméz. Jellegzetes magyar méz, ez is Hungaricumnak számít. Mivel a növény nem termel virágport, így a virágpor tartalma elenyésző. Az akáchoz hasonlóan sokáig folyékony marad. Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó. Virágpor-érzékenyek számára ez az ideális méz.

LEVENDULAMÉZ


Franciaországban jól ismert mézfajta, de Magyarországon is előfordul. Borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú méz. Nehezen kristályosodik. Fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor, igazi csemege méz, általában mindenki elsőre megkedveli. Fogyasztása elsősorban önmagában (kenyérrel-vajjal, müzlivel) ajánlott. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.

SOMKÓRÓMÉZ

Világos színű, nagyon kellemes, jellegzetes illatú, vanília ízű méz. Nehezen kristályosodik. Igazi desszertméz, az ínyencek kedvence, de általában mindenki kedveli. Önmagában fogyasztandó. Az USA-ban hatalmas mennyiség terem, mivel ez a növény nagy területek terem a parlagon hagyott területeken.

HÁRSMÉZ


A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság". Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt.E mézzel különböző mézpakolásokat is szoktak készíteni. Idegnyugtató és fertőtlenítő hatása is ismert. E méz kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik.

Olvasgatva az információs portált, szebbnél szebb méznevekkel találkoztam. Megtalálható itt a sokak által ismert mézfajtákon (akácméz, virágméz, repceméz) kívül pl. a facéliaméz, a pohánkaméz, szolidágóméz, édesharmatméz, és több, Európában is előforduló "egzotikus" méz leírása is.
De ezzel együtt olvashatunk az oldalon a méz hatásairól, mézes csemegékről, mézlelőhelyekről is. 
Érdemes ellátogatni oda és olvasgatni a mézről. Ismételten a link: Méz Információs Honlap

Ui: Természetesen a betett fotók mind a sajátjaim, csak elfelejtettem aláírással ellátni őket. 

LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.