2010. május 17., hétfő

AZ EGYIK LEGSZEBB MAGYAR SZINKRONHANG

Nem írom, hogy volt.
Pedig új munkái már nem lesznek, sem hangban, sem a színpadon.
Mégis, televízióból, dvd-kről, egyéb felvételekről szól majd hozzánk.....



1937. május 20-án született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el.Ettől kezdve aktívan vett részt a magyar színházi és filméletben, drámai szerepek mellett különböző karaktereket is alakított. A vidéki színházak közül a pécsi Nemzeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a szegedi Nemzeti Színház tudhatta magáénak. 1971-től 10 éven át a Thália Színházban mutatta meg tehetségét, majd az 1982-ben megalakult Katona József Színház egyik alapítója lett. 1996-tól szabadúszóként dolgozott tovább, 2004-ben a Madách Kamarához csatlakozott, mely később Örkény Színház néven szórakoztatta a nagyérdeműt. Híres szerepei közül kiemelkedő Shakespeare Hamletje, de Gogol Revizorjában is nagyszerű alakítást nyújtott, Dobcsinszkij szerepében.
Utolsó játéka Örkény István Macskajátékában az
Több, mint 200 filmet szinkronizált. Szép beszédhangját legtöbbször Al Pacino-nak kölcsönözte, de az ő hangján szólalt meg számos alkalommal Ben Kingsley, Harrison Ford, Robert de Niro is.
A Magyar Rádió archívumában is fellelhető jó néhány felvétele. De tanított a Színház- és Filmművészeti, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.
4 nap múlva lett volna 73 éves.
Köszönjük, hogy élvezhettük játékát.


Nincsenek megjegyzések:

LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.