2010. május 26., szerda

MA Ő JÖTT VELEM HAZA A PIACRÓL

Zergefű

Nekem ez az elnevezése tetszik a legjobban. Hogy miről is van szó? Nézzétek.

Igen, ő a koriander.  Sokan szeretik különleges ízét, s én is már annyit hallottam róla, gondoltam, kipróbálom friss, leveles változatát. A mindmegette.hu-n  leltem jó kis leírást róla. Kissé megszabva közzéteszem, az eredeti változat a linken olvasható. 
Nagy valószínűséggel a Földközi-tenger vidékéről származtatják és vélhetően ősidők óta használják, nemcsak fűszerezésre, de gyógyításra is. Gyógyhatásáról már Pilnius is írt, fejfájásra, láz ellen ajánlották, vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként sem vetették meg. a görögök és rómaiak borokat fűszereztek vele, de pl a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Gyógyító erejét elsősorban illóolajának köszönheti, mely szélhajtó hatású, megszünteti a puffadtságérzést, a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Energiaszint növelő hatását is ismerik, oldja a feszültséget és szorongást. Viszont kismamáknak tilos koriander illóolajat használni.

A koriander minden része ehető. A gyökerét főleg a thai konyha használja előszeretettel, friss levele Dél-Ázsiában, Mexikóban, Kínában közkedvelt, de ma már Európában is terjed fogyasztása, hála a multikulti gasztronómiának, illetve az újdonság iránti kíváncsiságnak. A koriander mag a növény szárított termése, a dél-ázsiai ízekben, főleg az indiai konyhában feltétlenül ott a helye.

Névváltozatai fenomenálisak. Hívják cigánypetrezselyemnek, mivel levelei erős hasonlatosságot mutatnak az említett növénnyel, bár az íze erőteljes és - valljuk be - teljesen más. Kicsit borsos, kicsit egzotikus, finom és egészséges. A koriander ezen kívül hallgat még a zergefű, koriandrom, beléndfű, poloskakömény elnevezésre. Ez utóbbi elnevezést azoknak tulajdonítják, akik nem szeretik és levelét poloskaszagúnak tartják.

Nem faxniztam különösebben, mindössze egy frissítő salátát dobtam össze, azt hiszem, a nyers való ízére voltam kíváncsi (mennyiség tetszés szerint alakítható):

- paradicsom
- zöldpaprika
- piros retek
- fehér hagyma
- uborka
- petrezselyem
- friss koriander
- olívaolaj
- só
- citrom leve
- leheletnyi almaecet
- fetasajt a tetejére
Ez lett a végeredmény
Egyszerű, nem nagy durranás, de a koriandertől egészen más az íze. Legközelebb főzve is megnézem, hogyan működik.

3 megjegyzés:

藤 / Merry írta...

A koriandert csak magként ismerem. A zöld részek íze mennyire hasonlít a magéhoz? A mag maga nem igazán finom, kíváncsiságból tettem már krumplis kajába.

TeaMami írta...

Szerintem valamennyire más az íze a magnak, ezt legjobban előpirítva adja ki, főleg az indiai, ázsiai ételeknél.
Ez a zöld felettébb érdekes, az illata tényleg nem sorolható a rendkívül finom kategóriába, de ízében már nem érezni semmi bántót.

藤 / Merry írta...

Köszi az infókat!:)

LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.