2010. május 26., szerda

MÓROK ÉS KERESZTÉNYEK

Arra gondoltam, meglepem öreg kollégámat valami finomsággal, ha már az egész pünkösdi ünnepet munkával töltjük.

Nagy gonddal kellett kiválasztanom a leendő süteményt, mivel idős munkatársam emésztése már nem a régi, pláne, hogy állandóan felfedez magán valami új nyavalyát. 

Körülnéztem a kamrafronton, miből lehet könnyed, finom sütit alkotni, mivel a delikvens kissé válogatós is. A hűtőben pihent némi túró, tojás. Tej adott, liszt, cukor szintén..... s akkor eszembe jutott, hogy az elmúlt napokban nagyon sok blogon, receptgyűjteményben olvastam arról a tarkabarka finomságról, ami a kedves és játékos boci süti nevet viseli. A nagy kavalkádból végül ezt a receptet választottam. Finomnak,  egyszerűen elkészíthetőnek látszott a képen, hát nekiláttam. 
Miközben alkottam, eszembe jutott ez a mókás név, amit a címben olvashattok és bár nem kifejezetten erre a süteményre vonatkoztatva hallottam, de úgy gondoltam, tökéletesen illik a fényes, sötét kakaós tészta és a világos, fehér túró  kontrasztjához. (eredetileg egy ecuadori barátom illette e névvel a lencsés rizst)

Ideírom a kiválasztott receptet, hátha valakinek nincs kedve átugrani másik oldalra.

A mórok serege:
18 dkg liszt
15 dkg cukor
3 ek keserű kakaó
1 dl tej
1 dl olaj
4 nagyobb tojás
1cs sütőpor

A keresztény had:
50 dkg túró
20 dkg cukor
5 dkg gríz
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Megvallom, nekem a 20 dkg cukor soknak bizonyult a túróhoz, ez nyilván ízlés kérdése. El tudok képzelni 5 dkg-val kevesebbet, legközelebb így csinálom.
A tojások sárgáját kikevertem a cukorral (barna nádcukrot használtam), hozzáadtam a többieket, felvertem a 4 tojásfehérjét kemény habnak, azt is beleforgattam gyengéden. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, majd kikevertem a túrót a hozzávalókkal. Teljesen rendszertelenül halmokat raktam a túrókeverékből a barna tésztába, majd előmelegített sütőben megsütöttem a sütit. A sütés ideje kb. 20-30 perc, tűpróbával ellenőrizzük, mikor kész.
Mindössze a félkész állapotot tudom bemutatni, mert mire megsült, már késésben voltam, s nem maradt idő a kész termék fotódokumentálására. 



Csak a szavamat tudom adni, hogy fenséges és nagyszerű sütemény lett a végeredmény, az utolsó szálig elfogyott, ráadásul kedves munkatársam a teljes mennyiség 3/4 részét magáévá tette és láss csodát! 
Nem is fájt közben semmije!!! :))

MA Ő JÖTT VELEM HAZA A PIACRÓL

Zergefű

Nekem ez az elnevezése tetszik a legjobban. Hogy miről is van szó? Nézzétek.

Igen, ő a koriander.  Sokan szeretik különleges ízét, s én is már annyit hallottam róla, gondoltam, kipróbálom friss, leveles változatát. A mindmegette.hu-n  leltem jó kis leírást róla. Kissé megszabva közzéteszem, az eredeti változat a linken olvasható. 
Nagy valószínűséggel a Földközi-tenger vidékéről származtatják és vélhetően ősidők óta használják, nemcsak fűszerezésre, de gyógyításra is. Gyógyhatásáról már Pilnius is írt, fejfájásra, láz ellen ajánlották, vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként sem vetették meg. a görögök és rómaiak borokat fűszereztek vele, de pl a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Gyógyító erejét elsősorban illóolajának köszönheti, mely szélhajtó hatású, megszünteti a puffadtságérzést, a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Energiaszint növelő hatását is ismerik, oldja a feszültséget és szorongást. Viszont kismamáknak tilos koriander illóolajat használni.

A koriander minden része ehető. A gyökerét főleg a thai konyha használja előszeretettel, friss levele Dél-Ázsiában, Mexikóban, Kínában közkedvelt, de ma már Európában is terjed fogyasztása, hála a multikulti gasztronómiának, illetve az újdonság iránti kíváncsiságnak. A koriander mag a növény szárított termése, a dél-ázsiai ízekben, főleg az indiai konyhában feltétlenül ott a helye.

Névváltozatai fenomenálisak. Hívják cigánypetrezselyemnek, mivel levelei erős hasonlatosságot mutatnak az említett növénnyel, bár az íze erőteljes és - valljuk be - teljesen más. Kicsit borsos, kicsit egzotikus, finom és egészséges. A koriander ezen kívül hallgat még a zergefű, koriandrom, beléndfű, poloskakömény elnevezésre. Ez utóbbi elnevezést azoknak tulajdonítják, akik nem szeretik és levelét poloskaszagúnak tartják.

Nem faxniztam különösebben, mindössze egy frissítő salátát dobtam össze, azt hiszem, a nyers való ízére voltam kíváncsi (mennyiség tetszés szerint alakítható):

- paradicsom
- zöldpaprika
- piros retek
- fehér hagyma
- uborka
- petrezselyem
- friss koriander
- olívaolaj
- só
- citrom leve
- leheletnyi almaecet
- fetasajt a tetejére
Ez lett a végeredmény
Egyszerű, nem nagy durranás, de a koriandertől egészen más az íze. Legközelebb főzve is megnézem, hogyan működik.

2010. május 25., kedd

Viharos időket élünk

"Ég megdörrent, felhő repedt,
    hosszú hajú zápor esett
 Tapsolva szétfut a homokban,
  vert lepke hever a tócsában.
  Leesett falevél tükrös lett,
 füvek alján vizes tücsök les.
 Ég megdörrent, felhő repedt,
   hosszú hajú zápor esett."

                                     Virág
http://blog.poet.hu/White/zapor-



A viharszimfónia végén pedig......

2010. május 21., péntek

ZSIZSEGÉS

MÁR JÖVÖK HOZZÁD

Idők síkján utazom, társam a Nap meg a Hold,
...
tovább »Vén bölcsek által megjárt rögös utakon
Vonulok, hegyet hágva, völgyet látva

Hagyok magam mögött ezernyi jó folyót.

És nem sejtem, mikor látlak ismét,

Próbálom a szavakat; az első köszönést.


Már jövök hozzád.

Utamon jeges szél — perzselő tűz kísér,
Hiába permetez rám förtelmes mocsok,

Gondolataimat semmi sem szennyezi.

Szeretetem minden csomót megold.

Bár fagyos szelek hasítanak belém,

Megyek tovább kitűzött célom felé.


Már jövök hozzád.



Elviszem az ősz gyászát, az éledő tavaszt,
Megragadom a világ hevét, kezem napfénytől forró,
Vagyok a zöld, vagyok a gyümölcs, a virág —
Vagyok az éltet hozó gyümölcsoltó.
Nem kell mámor, mit pohár kínál,
Rám másféle vágy talál.

Már jövök hozzád.


Könnyed gondolatimat, éltem sok édes

pillanatát,

Minden létező titkommal együtt

Egyetlen szálba fonja lelkem rokkája,

És elmém nem ismer határt.


Már jövök hozzád.


Álmaim töredékét saját verseim álmodják

— Nélkülük hitvány senki volnék —,

Szívemben próbálom meglelni az ihlet

forrását,

Míg alattam tátong a szakadék.

Úttalan utakon egyre csak keresem

Az örök dal rejtélyét: mi a szerelem.


Már jövök hozzád.




G. Mend — Ójo

S.O.S PLUSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EZEN AZ OLDALON MEGTEKINTHETŐ A NÉMET JUHÁSZKUTYÁK TEGNAPI MENTÉSÉRŐL KÉSZÜLT HÍRADÁS

RTL Klub Fókusz május 20.

2010. május 20., csütörtök

S:O.S!!

Isten látja lelkemet, én gasztroblogban gondolkodtam, amikor nekiláttam ennek az egésznek. 
Aztán szépen lassan kiderült, ennél több minden létezik a világban, ami érdekel, ezért a szöszmögések kiterjednek ezerfelé.

Aki ismer, az tudja, kutyamániás vagyok. Hála az égnek! Még mindig jobb, mintha játékszenvedélyem lenne, nem? Nálam abszolút igaz, kutya nélkül lehet élni, de minek? És ráadásul még nem is szégyellem, hogy így érzek. Sokat tanulok tőlük.

Most ismét kutyaügyben járok, segítséget kérek a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány részére. Talán most sokan csóválják a fejüket, ni, még egy szervezet, aki pénzért kuncsorog..... közel sem erről van szó, bár némi adomány most igen jól jönne nekik. Hogy miért? Máris mutatom.....

Ez évben a fajtamentők eljutottak egy jászfényszarui szaporítóhoz, aki a lehető legméltatlanabb körülmények között tartott rengeteg kutyát. A hír nagy port vert fel, de kiváltó oka egy, spanyol tévések által készített riport volt, melyet rejtett kamerával vettek fel a szaporítónál, magukat kutyavásárlóknak kiadva. Akit érdekel, olvassa el a Blikk április 12-i cikkét, amely kivételesen igazat írt. 
Az ügyről az RTl Klub híradója is beszámolt akkor. 
A hatósági vizsgálat megállapította a tényeket, kötelezték a szaporítót, hogy biztosítson megfelelő körülményeket az állatoknak, de egyetlen egy kutya sem került kobzásra. (!!) Nagy hiba volt...... Ez az embernek nem nevezhető lény új megoldást talált ki, mely nemrég jutott a fajtamentés tudomására.....

Egyszerűen kikötötte a kutyákat az erdőbe, a kölyköket pedig bezsuppolta egy félszuterén bunkerba, szintén az erdőben. A fajtamentőknek elállt a szavuk, amikor május 19-én meglátták azt, amit csak nagy fantáziájú horrorfilm írók képesek kitalálni. Amerre a szem ellátott, mindenhol németjuhász kutyák voltak láncra verve, fákhoz kötözve, jó néhányan mocsárban ácsorogtak. 
Beszéljenek a képek.....
Kölykök a bunkerban

Vemhes kutyamama a mocsárban
Még egy vemhes mamakutya, ő is a mocsaras részen élt a hatósági vizsgálat lezajlása után.(őrület!!)
A kölykök kimentése a bunkerből.
Láncra vert üvöltés
Halálos félelem és rettegés, annyira, hogy még az ételt sem merte elvenni.

A kutyák 90 %-a olyan elgyötört állapotban volt, hogy ölben kellett őket az autóhoz vinni. 
A fajtamentés 20 kutyát tudott kimenekíteni, 10 felnőttet és 10 kölyköt, de még mindig 30 kutya vár a szabadulásra, akikért holnap visszamennek. Helyük már nincs a menhelyen, de egy-két szervezet átvesz pár ebet. 

Az alapítvány most patthelyzetbe került, hiszen irdatlan pénzt emészt fel a mentett kutyák helyrehozása, úgy orvosilag, mint egyébként. A most mentett kutyákon kívül még páran gazdira várnak a menhelyen, ami a legmagasabb európai igényeknek is megfelel, valamint egy igazi - bár bajuszos - angyal vigyáz rájuk, ápolja őket, dédelgeti a kicsiket, ő Misi. Hihetetlenül ért a fajtához, a kutyák is nagyon szeretik, és Misi minden örökbe adásnál lopva a szemét törölgeti, mert hiszen "egy lurkója" kilép az életbe. 

Kérem a kutyák és az alapítvány nevében, aki tud, segítsen, hogy ezek a testileg-lelkileg meggyötört kutyák jobb élet felé indulhassanak, ivartalanítva, meggyógyítva, hitüket az emberi fajban visszakapva. 

A segítség a következő formában érkezhet:
- kutyatáp minden mennyiségben, kutyakonzervek 
- takarók, fekhelynek való pokrócok, párnák
- szalma
- ideiglenes befogadás, ahol a kutyák lelke megnyugodhat, és ismét bízhatnak a simogató kezekben
- pénzre is szükség van, nem tagadhatjuk, hiszen horribilis összeget tesz ki az orvosi ellátásuk, még ha kedvezményben is részesül az alapítvány a szívvel-lélekkel dolgozó állatorvosok részéről. Aki ezt a módot választja, ide küldhet bármilyen kis avagy nagyobb összeget (kezeskedem érte, hogy a németjuhász fajtamentők kizárólag a kutyusokra fordítják a hozzájuk érkező adományokat, ellentétben sok hóhányó szervezettel. Ez 100 de inkább 1000 %!!)
Számlaszám:
Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet
73600149-11112686

SEGÍTSÜNK!!


Köszönöm a nevükben is. 


Az alapítvány munkájáról illetve a fenti ügyről itt található olvasnivaló.
http://www.nemetjuhaszkutyamentes.eu/


további képek és tudósítás a mentésről



2010. május 17., hétfő

AZ EGYIK LEGSZEBB MAGYAR SZINKRONHANG

Nem írom, hogy volt.
Pedig új munkái már nem lesznek, sem hangban, sem a színpadon.
Mégis, televízióból, dvd-kről, egyéb felvételekről szól majd hozzánk.....



1937. május 20-án született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el.Ettől kezdve aktívan vett részt a magyar színházi és filméletben, drámai szerepek mellett különböző karaktereket is alakított. A vidéki színházak közül a pécsi Nemzeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a szegedi Nemzeti Színház tudhatta magáénak. 1971-től 10 éven át a Thália Színházban mutatta meg tehetségét, majd az 1982-ben megalakult Katona József Színház egyik alapítója lett. 1996-tól szabadúszóként dolgozott tovább, 2004-ben a Madách Kamarához csatlakozott, mely később Örkény Színház néven szórakoztatta a nagyérdeműt. Híres szerepei közül kiemelkedő Shakespeare Hamletje, de Gogol Revizorjában is nagyszerű alakítást nyújtott, Dobcsinszkij szerepében.
Utolsó játéka Örkény István Macskajátékában az
Több, mint 200 filmet szinkronizált. Szép beszédhangját legtöbbször Al Pacino-nak kölcsönözte, de az ő hangján szólalt meg számos alkalommal Ben Kingsley, Harrison Ford, Robert de Niro is.
A Magyar Rádió archívumában is fellelhető jó néhány felvétele. De tanított a Színház- és Filmművészeti, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.
4 nap múlva lett volna 73 éves.
Köszönjük, hogy élvezhettük játékát.


2010. május 16., vasárnap

Jó tanács minden napra

Ha nagy sz....ban vagy, csak nézz mereven előre és maradj csendben. :)

2010. május 14., péntek

Keljünk egybe.... avagy a paradicsom és a zöldbab csodálatos házassága

Szívem csücske Görögország. Második otthonom, de erről majd máskor.

/kép a thebigflag.gr oldalról származik/

Most inkább egy isteni, falusi görög receptet osztanék meg a tisztelt nagyérdeművel, forrása Észak-Görögországban élő barátnőm.

- Házasodjunk! - mondá egy nap a paradicsom a zöldbabnak. - Meglásd, nagyon jó párost alkotunk majd.
A zöldbab kicsit húzódzkodott, de aztán beadta a derekát és frigyre lépett a paradicsommal. Bizony mondom, igen jól tette! :))


A "nász" résztvevői:

Az ifjú pár
50 dkg zöld ceruzabab
30 dkg paradicsom

A násznép
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés olaj (ha lehet, olíva, de napraforgóolajjal is bátran készíthető)
só, bors, rigani (görög oregano), pici bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem


Az olajon megpároljuk a szálaira vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket. Beletesszük a széttördelt avagy egészben hagyott zöldbabot, megpároljuk.



Közben egy porcelántálban szétnyomjuk a fokhagymát, az apróra vágott nagy csokor petrezselymet, kikeverjük pici olajjal és a megfőtt paradicsomos babhoz adjuk. Tökéletes köret húsokhoz, de önmagában is megállja a helyét, melegen, hidegen egyaránt.

Eperszimfónia

Visszatértem, üdvözlet mindenkinek! :))

És visszatért az eper meg az ő szezonja. Imádnivaló, csodálatos gyümölcs, szívemből sajnálom azokat, akik allergia, netán az apró magvak miatt nem fogyaszthatják.

"A szamóca eredetileg vadon terem, apró kis, piros gyümölcs, amellyel sok-sok erdőben találkozhatsz, ha a szarvasok le nem legelik előled. Jellegzetes illata és zamata van. Ennek a nemesített, termesztett változatát nevezik földiepernek, ez terem ma a kertekben, és kapható a zöldségesnél. A földieper nagyon hasonlít a szamócára, ám annál jóval nagyobb.
Eredetét Kelet-Ázsiába teszik, de a vadon élő szamócát már az ősember is gyűjtögette, fogyasztotta. A római kori írásos anyagok már megemlékeznek a vadon termő szamóca fogyasztásáról, de ismert volt a germánok körében is, akik - mai szóval méregtelenítőként - nagyobb mennyiségben fogyasztották. Termesztése a XV. század környékén kezdődött, majd számos keresztezés, finomítás után alakultak ki a ma termesztett fajok.

A virágzás után egy hónappal már érnek a szemek. Folyamatosan érik, ami azt jelenti, hogy az érés alatt 2-4 naponként lehet szüretelni. Mivel érzékeny gyümölcsről van szó, érdemes kora délelőtt szedni, amikor már nem harmatos a szem, és még nincs túl meleg. A meleg és a pára káros a gyümölcs további eltarthatósága szempontjából.

Üdítő, fiatalító gyümölcs, vértisztító hatása van. Jó a májbajok ellen, valószínűleg oldja a máj zsírlerakódásait, csökkenti a koleszterinszintet is. Intenzív a sóoldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) néha nagy mennyiségben történő fogyasztása mellett kiütéseket kapnak tőle. Ám ettől nem szabad megijedni, mert néhány nap alatt megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak is; húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek.

A földieper a friss fogyasztás mellett kiválóan alkalmas szörpök, dzsemek, befőttek készítésére, lefagyasztható, ám készülhet belőle bólé, sütemény, fagylalt, turmix és még ezernyi finom falat. Tartósításra a sötétebb színű fajták a legalkalmasabbak. Az erdei szamóca nem alkalmas eltevésre, mert magvaiban keserű anyag található, amely rontaná az eltett gyümölcs ízét. Azonban a vadon termő szamóca leveleit gyógyteák elkészítéséhez, izzasztóként használják." /sulinet.hu/

A legkedvesebb, legfinomságosabb számomra a tejfölös eper. Talán sokan ismerik, az én életembe pár évvel ezelőtt került be (nem is tudom, hol volt addig) és rájöttem, zseniál!! Kolosszál!! (köszönöm drága Dayka Margit :))
 
Elkészítése rém egyszerű. Jó fél kiló epret villával vagy krumplinyomóval összetörök úgy, hogy maradjon benne darabos rész is. 



Megszórom porcukorral (ízlés szerint), majd belezuttyantok közel fél liter, jó minőségű tejfölt. Elkeverem és mivel általában eltérek a receptektől, én hintek bele némi fahéjat is, de eredetileg ez nem szükséges hozzá. Ha képes vagyok megállni, hogy ne faljam fel azonnal, beteszem a hűtőbe, hogy összeérjen rendesen az íze. Ha csak kevés porcukorral dolgoztam és úgy hozza kedvem, fokozom az ízeket a kész mű mézzel csorgatásával. Hmm..... nyamm!




Ez az étek is a nemlehetabbahagyni kategóriába tartozik. Finom, hűvös, isteni eperíz. :)





LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.