Nekem ez az elnevezése tetszik a legjobban. Hogy miről is van szó? Nézzétek.
Igen, ő a koriander. Sokan szeretik különleges ízét, s én is már annyit hallottam róla, gondoltam, kipróbálom friss, leveles változatát. A mindmegette.hu-n leltem jó kis leírást róla. Kissé megszabva közzéteszem, az eredeti változat a linken olvasható.
Nagy valószínűséggel a Földközi-tenger vidékéről származtatják és vélhetően ősidők óta használják, nemcsak fűszerezésre, de gyógyításra is. Gyógyhatásáról már Pilnius is írt, fejfájásra, láz ellen ajánlották, vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként sem vetették meg. a görögök és rómaiak borokat fűszereztek vele, de pl a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Gyógyító erejét elsősorban illóolajának köszönheti, mely szélhajtó hatású, megszünteti a puffadtságérzést, a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Energiaszint növelő hatását is ismerik, oldja a feszültséget és szorongást. Viszont kismamáknak tilos koriander illóolajat használni.
A koriander minden része ehető. A gyökerét főleg a thai konyha használja előszeretettel, friss levele Dél-Ázsiában, Mexikóban, Kínában közkedvelt, de ma már Európában is terjed fogyasztása, hála a multikulti gasztronómiának, illetve az újdonság iránti kíváncsiságnak. A koriander mag a növény szárított termése, a dél-ázsiai ízekben, főleg az indiai konyhában feltétlenül ott a helye.
Nem faxniztam különösebben, mindössze egy frissítő salátát dobtam össze, azt hiszem, a nyers való ízére voltam kíváncsi (mennyiség tetszés szerint alakítható):
- paradicsom
- zöldpaprika
- piros retek
- fehér hagyma
- uborka
- petrezselyem
- friss koriander
- olívaolaj
- só
- citrom leve
- leheletnyi almaecet
- fetasajt a tetejére
Ez lett a végeredmény
Egyszerű, nem nagy durranás, de a koriandertől egészen más az íze. Legközelebb főzve is megnézem, hogyan működik.
3 megjegyzés:
A koriandert csak magként ismerem. A zöld részek íze mennyire hasonlít a magéhoz? A mag maga nem igazán finom, kíváncsiságból tettem már krumplis kajába.
Szerintem valamennyire más az íze a magnak, ezt legjobban előpirítva adja ki, főleg az indiai, ázsiai ételeknél.
Ez a zöld felettébb érdekes, az illata tényleg nem sorolható a rendkívül finom kategóriába, de ízében már nem érezni semmi bántót.
Köszi az infókat!:)
Megjegyzés küldése