Visszatértem, üdvözlet mindenkinek! :))
"A szamóca eredetileg vadon terem, apró kis, piros gyümölcs, amellyel sok-sok erdőben találkozhatsz, ha a szarvasok le nem legelik előled. Jellegzetes illata és zamata van. Ennek a nemesített, termesztett változatát nevezik földiepernek, ez terem ma a kertekben, és kapható a zöldségesnél. A földieper nagyon hasonlít a szamócára, ám annál jóval nagyobb.
Eredetét Kelet-Ázsiába teszik, de a vadon élő szamócát már az ősember is gyűjtögette, fogyasztotta. A római kori írásos anyagok már megemlékeznek a vadon termő szamóca fogyasztásáról, de ismert volt a germánok körében is, akik - mai szóval méregtelenítőként - nagyobb mennyiségben fogyasztották. Termesztése a XV. század környékén kezdődött, majd számos keresztezés, finomítás után alakultak ki a ma termesztett fajok.
A virágzás után egy hónappal már érnek a szemek. Folyamatosan érik, ami azt jelenti, hogy az érés alatt 2-4 naponként lehet szüretelni. Mivel érzékeny gyümölcsről van szó, érdemes kora délelőtt szedni, amikor már nem harmatos a szem, és még nincs túl meleg. A meleg és a pára káros a gyümölcs további eltarthatósága szempontjából.
Üdítő, fiatalító gyümölcs, vértisztító hatása van. Jó a májbajok ellen, valószínűleg oldja a máj zsírlerakódásait, csökkenti a koleszterinszintet is. Intenzív a sóoldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) néha nagy mennyiségben történő fogyasztása mellett kiütéseket kapnak tőle. Ám ettől nem szabad megijedni, mert néhány nap alatt megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak is; húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek.
A legkedvesebb, legfinomságosabb számomra a tejfölös eper. Talán sokan ismerik, az én életembe pár évvel ezelőtt került be (nem is tudom, hol volt addig) és rájöttem, zseniál!! Kolosszál!! (köszönöm drága Dayka Margit :))
Elkészítése rém egyszerű. Jó fél kiló epret villával vagy krumplinyomóval összetörök úgy, hogy maradjon benne darabos rész is.
Megszórom porcukorral (ízlés szerint), majd belezuttyantok közel fél liter, jó minőségű tejfölt. Elkeverem és mivel általában eltérek a receptektől, én hintek bele némi fahéjat is, de eredetileg ez nem szükséges hozzá. Ha képes vagyok megállni, hogy ne faljam fel azonnal, beteszem a hűtőbe, hogy összeérjen rendesen az íze. Ha csak kevés porcukorral dolgoztam és úgy hozza kedvem, fokozom az ízeket a kész mű mézzel csorgatásával. Hmm..... nyamm!
Ez az étek is a nemlehetabbahagyni kategóriába tartozik. Finom, hűvös, isteni eperíz. :)
1 megjegyzés:
Eper! Nosztalgiával emlékezem a '90-es évekre, amikor lavórral jártunk a kertbe szüretelni. Sajnos kihaltak az epreink.
Ez a tejfölös recept nayon gusztusos!:)
Megjegyzés küldése