2010. május 14., péntek

Eperszimfónia

Visszatértem, üdvözlet mindenkinek! :))

És visszatért az eper meg az ő szezonja. Imádnivaló, csodálatos gyümölcs, szívemből sajnálom azokat, akik allergia, netán az apró magvak miatt nem fogyaszthatják.

"A szamóca eredetileg vadon terem, apró kis, piros gyümölcs, amellyel sok-sok erdőben találkozhatsz, ha a szarvasok le nem legelik előled. Jellegzetes illata és zamata van. Ennek a nemesített, termesztett változatát nevezik földiepernek, ez terem ma a kertekben, és kapható a zöldségesnél. A földieper nagyon hasonlít a szamócára, ám annál jóval nagyobb.
Eredetét Kelet-Ázsiába teszik, de a vadon élő szamócát már az ősember is gyűjtögette, fogyasztotta. A római kori írásos anyagok már megemlékeznek a vadon termő szamóca fogyasztásáról, de ismert volt a germánok körében is, akik - mai szóval méregtelenítőként - nagyobb mennyiségben fogyasztották. Termesztése a XV. század környékén kezdődött, majd számos keresztezés, finomítás után alakultak ki a ma termesztett fajok.

A virágzás után egy hónappal már érnek a szemek. Folyamatosan érik, ami azt jelenti, hogy az érés alatt 2-4 naponként lehet szüretelni. Mivel érzékeny gyümölcsről van szó, érdemes kora délelőtt szedni, amikor már nem harmatos a szem, és még nincs túl meleg. A meleg és a pára káros a gyümölcs további eltarthatósága szempontjából.

Üdítő, fiatalító gyümölcs, vértisztító hatása van. Jó a májbajok ellen, valószínűleg oldja a máj zsírlerakódásait, csökkenti a koleszterinszintet is. Intenzív a sóoldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) néha nagy mennyiségben történő fogyasztása mellett kiütéseket kapnak tőle. Ám ettől nem szabad megijedni, mert néhány nap alatt megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak is; húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek.

A földieper a friss fogyasztás mellett kiválóan alkalmas szörpök, dzsemek, befőttek készítésére, lefagyasztható, ám készülhet belőle bólé, sütemény, fagylalt, turmix és még ezernyi finom falat. Tartósításra a sötétebb színű fajták a legalkalmasabbak. Az erdei szamóca nem alkalmas eltevésre, mert magvaiban keserű anyag található, amely rontaná az eltett gyümölcs ízét. Azonban a vadon termő szamóca leveleit gyógyteák elkészítéséhez, izzasztóként használják." /sulinet.hu/

A legkedvesebb, legfinomságosabb számomra a tejfölös eper. Talán sokan ismerik, az én életembe pár évvel ezelőtt került be (nem is tudom, hol volt addig) és rájöttem, zseniál!! Kolosszál!! (köszönöm drága Dayka Margit :))
 
Elkészítése rém egyszerű. Jó fél kiló epret villával vagy krumplinyomóval összetörök úgy, hogy maradjon benne darabos rész is. 



Megszórom porcukorral (ízlés szerint), majd belezuttyantok közel fél liter, jó minőségű tejfölt. Elkeverem és mivel általában eltérek a receptektől, én hintek bele némi fahéjat is, de eredetileg ez nem szükséges hozzá. Ha képes vagyok megállni, hogy ne faljam fel azonnal, beteszem a hűtőbe, hogy összeérjen rendesen az íze. Ha csak kevés porcukorral dolgoztam és úgy hozza kedvem, fokozom az ízeket a kész mű mézzel csorgatásával. Hmm..... nyamm!




Ez az étek is a nemlehetabbahagyni kategóriába tartozik. Finom, hűvös, isteni eperíz. :)





1 megjegyzés:

藤 / Merry írta...

Eper! Nosztalgiával emlékezem a '90-es évekre, amikor lavórral jártunk a kertbe szüretelni. Sajnos kihaltak az epreink.
Ez a tejfölös recept nayon gusztusos!:)

LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.