2010. február 15., hétfő

TEAMÁNIA

Nem véletlenül szerepel e finom kis itóka a blog címében. Nagyon szeretem amellett, hogy a reggeleim általában a kávéra támaszkodnak, anélkül senki meg ne kérdezze, hogy hívnak. :)

Találtam egy csoda jó oldalt, ahol a tea története kellemesen, érthető módon összefoglalva olvasható, néhány bekezdést idézek belőle, érdemes elolvasni.

"A tea nevű ital a Camellia sinensis cserje forró vízbe áztatott leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. A Camellia sinesis egy örökzöld cserje, melynek levelei, ha leszedésük után nem kerülnek gyorsan megszárításra, hamarosan hervadni és oxidálódni kezdenek. A gyógy és gyümölcsteák, vagyis azok, melyek nem tartalmaznak tealevelet, valójában nem teák, hanem inkább főzetek (vagy egyszerűen gyümölcsteák)."


... no idáig rendben. Nézzük meg e nemes italt nyelvészeti szempontból is, azaz honnan is származhat az elnevezése:
"A teára használt szó Kína nagy részén és Japánban a „csa”, de a Fujian tartományban „te” (körülbelül „téj”- nek ejtjük). A sors úgy hozta, hogy a tea első nagybani terjesztői Európában a hollandok voltak, akiknek Fujianban voltak kapcsolataik. Átvették ezt az elnevezést és továbbadták a legtöbb európai országnak. A két kivétel az Oroszország és a Portugáliai, akiknek külön kereskedelmi kapcsolatuk volt Kínával. A portugálok „csa”- nak az oroszok „csaj”- nak hívják. A szanszkrit, farszi (pezsa-iráni) illetve néhány észak-európai nyelvben a teát csáj-nak ismerték, ami mutatj
a, hogy a teájukat valószínűleg nem a tengeri, hanem szárazföldi úton kapták, valószínűleg a selyemúton, északról. A kínai nyelvjárásban csá-nak hívják. Törökországban, Dél-Ázsiában és az arab országokban a „csaj” vagy „saj” változatát használják. „Téj” volt a kiejtés mikor a szó először megjelent az angolban, és még mindig így ejtik Skóciában és Írországban. Ismeretlen okokból, valamikor a tizennyolcadik század elején az angolok megváltoztatták a kiejtést „tí”-re. Írországban, főként Dublinban a cha kifejezést gyakran használják a teára, és a char gyakori szleng kifejezés volt a Brit Nemzetközösségében szolgáló katonai erőknél a 19. és a 20. században, mely átkerült a hétköznapi használatba is. Szinte az összes többi európai nyelvben megmaradt az eredeti „téj” kiejtés."
.... phűűű, ez kemény, de túl vagyunk rajta, s fele
ttébb érdekes nyelvi emlékek kerültek elő.

Most pedig kinyitjuk a Nagy TeaLegendáriumot és előkeressük, vajon hogyan fedezték fel a teát:
"A teát először időszámításunk előtt
2700-ban, Kínában említi egy elbeszélés Shen Nung császár uralkodása idején. A legenda szerint a teát a véletlennek köszönhetjük. Mintegy 5000 évvel ezelőtt a császár forrásban lévő ivóvízébe pár illatos levelet sodort a szél, amelyek kellemes ízt adtak az italnak. " .... igen, ez még hihető is.






Ám itt egy másik szép történet:
"Egy másik kínai legenda szerint, Bodhidharma, buddhista szerzetes elhatározta, hogy hét évre elvonul meditálni. Bizony nem volt egyszerű számára folyamatosan ébernek maradni. Aztán meditációjának ötödik évében egyszer csak letépett néhány zsenge levélkét egy bokorról, és elkezdte rágni azokat. Legnagyobb csodálatára, ezek a l
evelek úgy felfrissítették őt, hogy gond nélkül teljesíteni tudta a Buddhának szentelt hétéves meditálását." .... nocsak, a természet az ember segítségére sietett.





Nem untatom olvasóimat - bár érdekes minden sor - azzal, hogyan termesztették és termesztik a teát, illetve milyen szokások, hogyan alakultak ki Ázsiában a teázással kapcsolatban. Inkább vizslassuk meg kicsinyt, hogyan került Európába ez a frissítő és nem egyszer gyógyító ital:
"A tea valamikor az uralkodók itala volt. Mint a legtöbb szokás, a teázás is idővel meghonosodott, s egyre nagyobb szerepet játszott a magánházaknál is.... A teát Európában megelőzte a híre (no meg a kínai selyem és a porcelán - megj. tőlem) ..... Holland, a francia és a portugál hajók már a 16. században
felfedezték Kína kikötőit, de a tea nem szerepelt a kivitt árucikkek között.
A tea kereskedelmi árucikké válásában jelentős szerepe volt annak is, hogy a kínai kormány korlátozta a selyem kivihető mennyiségét, a teáét viszont nem..... Az első időben a teával sokszor nem tudtak mit kezdeni (a felfedezők...megj.tőlem), nem ismerték az elkészítésének helyes módját. Előfordult, hogy a leveleket kenyérrel ették, a
forrázatot pedig kiöntötték. Máshol a teát hordókba töltötték, s úgy mérték ki, mint a sört, vagy a bort.
**** Az angolok meglepetésszerű gyorsasággal tértek át a kávéfogyasztásról a teára. Amikor a tea megjelent, Londonban már több mint kétezer kávéház működött, és a 18. századra szinte mindegyik átalakult teaházzá. *** Az erős teát kedvelték, ízesítették cukorral, tejjel, vajjal, rummal, borssal és egyéb fűszerekkel. A tea folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben érkezett Londonba. Anglia már a 19. században a világ legnagyobb teaívó országa volt. London a tea világkereskedelmi központjává vált.... Az angolok ismertették meg a teát Amerikával 1704-ben. ... Elsőként az orvosok ismertették a teát orvosi lapokban, vagy könyvekben. Megállapították, hogy az élet meghosszabbítására, az egészség megóvására nincs jobb, mint a teafű. ***

A mongol kán 1638-ban is küldött teát a cárnak. A követek alig akarták hazavinni a szerintük jelentéktelen ajándékot, de tévedtek, mert a teának Moszkvában nagy sikere volt. A tea hamarosan megjelent a moszkvai üzletekben is. A teázás szokása Oroszországban gyorsan elterjedt, a 18. század folyamán beépült orosz életmódba. Oroszország a világ második legnagyobb teafogyasztó országává vált, e téren csak Anglia előzte meg. "


forrás: http://www.szepzold.hu/a_tea_tortenete_

Egy kicsit tartom fel már csak a nagyra becsült Olvasó türelmét, hogy megismerkedjünk a tea élettani hatásaival.
"A tea legfőbb, az egészség szempontjából pozitív hatásokat kiváltó összetevője a számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, melyek közül kiemelkedő a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea közel 1 gramm polifenolt tartalmaz. Ellentétben a közvélekedéssel, a fekete teában csak kevéssel található kisebb mennyiség ezen értékes anyagokból, mint a zöld teában.... Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő m
olekuláinak tekinthetők, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait, melyek daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségek mellett számos más kórállapot kialakításáért is felelősek. Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségek, rosszindulatú daganatok, ízületi gyulladások, Alzheimer-kór.... Egy másik kutatás során a tea és az ivóvíz hatásait hasonlították össze. Ennek során azt vizsgálták, hogy a tea illetve a víz fogyasztása hogyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, amely közvetve utalhat a szív- és érrendszeri betegségek, a trombózisok kialakulásának veszélyére..... Mind a rövid, mind a hosszú távú eredmények szignifikáns különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt..... A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását..... a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is..... antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását..... de védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen."




Tudtuk követni, ugye? Nagyon fontos információkkal lettünk gazdagabbak! Már csak egy aprócska plusz.... "A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein és theophillyn tartalma miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. Ebből a szempontból a zöld tea fogyasztása előnyösebb, mivel abban kevesebb koffein található, illetve a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart."
forrás:
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=2963&cim=A-tea-hatasai


VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKRE! :)

Nincsenek megjegyzések:

LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.