2010. február 18., csütörtök

TORKOS CSÜTÖRTÖK

Isten bizony, hosszú évekig nem tudtam (jobban mondva talán nem emlékeztem?), hogy ezt a mai napot a vallás "torkos csütörtök"-nek nevezi, pedig drága nagyikámmal rendszeresen gyakoroltam az istenhit kacskaringóit gyermekkoromban. De ez a név valahogy kimaradt az emlékekből, hogy aztán felnőtt fejjel megvilágosodjam.

A farsang végét (vagy "farkát") követő szerda, hamvazószerda, s az utána jövő csütörtöki nap neve torkos csütörtök, még akkor is, ha ez a húsvét előtti 40 napos böjt második napja. Ezen a napon lehet még utoljára megenni az összes megmaradt farsangi ételt, s ekkor fánkot, zsírosabb ennivalókat is készítettek, felfüggesztve 1 napra a böjtöt.



A zsíros étele készítése főleg a Dél-Alföldön volt szokásba, ettől bő termést és kövérre hízott disznókat reméltek.



Az Ipoly menti falvakban ezen a napon tepertőt, szalonnát, kolbászt, káposztát, húst ettek.

A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele.

A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek, hogy ne vigye el a vihar a háztetőt.

Hamvazószerdától húsvétvasárnapig (kivéve ezt a csütörtököt) a katolikusok sokfelé nem ettek húst és zsíros ételeket, az egyház azért tartatta a 40 napos böjtöt, hogy az emberek megtisztult testtel és lélekkel várhassák a húsvét ünnepét.



Nagyon érdekes nevekkel találkozhatunk, ha a torkos csütörtök tájjellegű elnevezéseit keressük.

- csonka csütörtök
- halottak húshagyata
- tobzócsütörtök
- zabálócsütörtök
- Erdélyben kövércsütörtök
- halottak csetertekik
- bodozúcsütörtök - Mura vidék, Radamos (a néprajzi kutatások szerint talán a dobzódó szó elhallásából keletkezett az ott használatos kifejezés)

"Elmulott a rövid farsang, de mi azt nem bánjuk,
sirassák a lányok itthonmaradások ,
kiknek a nagy méreg miatt ráncos az orcájok.
/ Baranya megye /"







forrás: Magyar Folklór mek.oszk.hu

Nincsenek megjegyzések:

LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.