2010. február 18., csütörtök

ÜDÍTŐLEG HAT


Beléptem ma a dm üzletébe, ahol nagy örömmel fedeztem fel kedvenc italomat, a narancsos rooibos teát, féláras akcióban!!! Így aztán 1-et fizet 2-t kap alapon mindjárt el is helyeztem a kosaramban két doboznyit. Egyáltalán nem tömény, inkább frissítő, üdítő. S ami a fontos, mesterséges színezéket, tartósítószert nem tartalmaz, a fél liternyi üdítő mindössze 107 kcal-val bír. Hát nem megéri? :)

JÓL SIKERÜLT KÖVÉRCSÜTÖRTÖK







Annyira éhes voltam, ahogy hazaestem a munkából, hogy kottát vert a szemem. Már tegnap összekészítettem a mai sütnivalómat, de ki bírja azt kivárni????!!! Úgyhogy a mai torkos csütörtök a végéről kezdődött.






Bizony, a múlt este sütött túrós palacsinták vártak bekebelezésre, helyre kis gúlában, úgyhogy besuttyantottam a sütőbe a tepsiben relaxáló majdani vacsorát és nekiültünk a kutyákkal a palacsintáknak. Két pofára ettük, egyre kerekebb lett a világ. :)



Közben a rakott holmi is egyre hevült a sütőben. Mára olyan receptet vettem elő agyam valamelyik hátsó zugából, amit vagy 20 évvel ezelőtt olvastam, Frank Júlia szárnyas recepteket tartalmazó szakácskönyvében. Ez pedig a "Nem lehet abbahagyni csirke". Biztosan sokan elkészítették már, én hosszú évekig azt hittem, más nem is süti, de aztán fogadott tesómmal tanakodtunk, mit főzzünk egy lánybulira, s esküszöm, egyszerre mondtuk ki, egymástól függetlenül e receptnevet. Néztem, mint Bálám szamara, mire Kata megkérdezte, mi a baj. Mondom, semmi, csak pont ez jutott eszedbe? Persze, válaszolta, nagyon szeretem és mindenki, akinek eddig elkészítettem. Te, mondom, én betűre így vagyok vele. :) Meg is csináltuk, a többiek pedig tényleg nem tudták abbahagyni, csak szigorú önmérséklettel, aztán elégedetten szuszogtak, villájuk végleges letétele után.

A receptet anno a szakácskönyvből, szóról-szóra követtem el, de az idők folyamán rájöttem, 2x ugyanúgy sosem csináltam. Variálok rajta mindig valamit, kedvemtől függően.

A mostani remekműhöz a hozzávalók:

fél kiló csirkemell
liszt
fűszerek: majoránna, bors, só, provence-i fűszerkeverék, rozmaring
fokhagyma
lilahagyma
póréhagyma
reszelt sajt bőven
tejföl
chilikrém

Összekevertem pár kanálnyi lisztet a fűszerekkel, ebbe forgattam a csirkemell darabokat. Kiolajoztam a tepsit, elhelyeztem benne a húst, átszitáltam a maradék lisztet, a szűrőben maradt fűszeregyveleget rászórtam a húsrétegre. Ekkor eszembe jutott, hogy az eredeti leírásban a fokhagyma is a lisztes keverék alkotórésze volt, én most elfelejtettem. (Mondom én, hogy 2x ugyanúgy nem jön össze. :)) Sebaj, ráaprítottam a húsra a felszeletelt hagymákkal együtt. Egy teljes sort kell alkotnia a hagymás keveréknek. Ezt újfent megsóztam leheletnyit, majd rákentem a chilis tejfölt teljes tepsiszélességben/hosszúságban. A tejfölre záporozott a sajtréteg. Alufóliával lefedtem a tepsit, betoltam a sütőbe kb 30-35 percre. Az idő hústól függ, mivel az étel elkészíthető pulykahúsból, csirkecombból, szárnyból is. A hús vajpuha lett, így levettem a fóliát és kicsit megpirítottam a tetejét, vigyázva, hogy a sajt ne égjen meg.

Köretként vajon megpároltam fél csomag mirelit zöldborsó-sárgarépa keveréket, sóztam, borsoztam, ráaprítottam egy marék friss petrezselymet és összekevertem főtt rizzsel. Kellemes, selymes íze lett, ellensúlyozandó a csirke kicsi csípősségét. Együtt fenomenális kombinációt alkotnak, a csirke önmagában is laktató, némi salátával.

TORKOS CSÜTÖRTÖK

Isten bizony, hosszú évekig nem tudtam (jobban mondva talán nem emlékeztem?), hogy ezt a mai napot a vallás "torkos csütörtök"-nek nevezi, pedig drága nagyikámmal rendszeresen gyakoroltam az istenhit kacskaringóit gyermekkoromban. De ez a név valahogy kimaradt az emlékekből, hogy aztán felnőtt fejjel megvilágosodjam.

A farsang végét (vagy "farkát") követő szerda, hamvazószerda, s az utána jövő csütörtöki nap neve torkos csütörtök, még akkor is, ha ez a húsvét előtti 40 napos böjt második napja. Ezen a napon lehet még utoljára megenni az összes megmaradt farsangi ételt, s ekkor fánkot, zsírosabb ennivalókat is készítettek, felfüggesztve 1 napra a böjtöt.



A zsíros étele készítése főleg a Dél-Alföldön volt szokásba, ettől bő termést és kövérre hízott disznókat reméltek.



Az Ipoly menti falvakban ezen a napon tepertőt, szalonnát, kolbászt, káposztát, húst ettek.

A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele.

A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek, hogy ne vigye el a vihar a háztetőt.

Hamvazószerdától húsvétvasárnapig (kivéve ezt a csütörtököt) a katolikusok sokfelé nem ettek húst és zsíros ételeket, az egyház azért tartatta a 40 napos böjtöt, hogy az emberek megtisztult testtel és lélekkel várhassák a húsvét ünnepét.



Nagyon érdekes nevekkel találkozhatunk, ha a torkos csütörtök tájjellegű elnevezéseit keressük.

- csonka csütörtök
- halottak húshagyata
- tobzócsütörtök
- zabálócsütörtök
- Erdélyben kövércsütörtök
- halottak csetertekik
- bodozúcsütörtök - Mura vidék, Radamos (a néprajzi kutatások szerint talán a dobzódó szó elhallásából keletkezett az ott használatos kifejezés)

"Elmulott a rövid farsang, de mi azt nem bánjuk,
sirassák a lányok itthonmaradások ,
kiknek a nagy méreg miatt ráncos az orcájok.
/ Baranya megye /"







forrás: Magyar Folklór mek.oszk.hu

2010. február 17., szerda

Tí, CSÁJ, TÉ. TEA

Kép, kevés szöveggel. Néhányan, a számomra kedves teákból:

Nyugalom szigete (hibiszkusz, alma- és naracshéj darabok, csipkebogyó héj, méz, hársfa virág, kamilla virág, körömvirág, ökörfarkkoró és aroma) - valóban kellemesen nyugtató egy zűrös nap után

Napkelte (narancs és répa darabok, mazsola, csipkebogyó héj, ananász, sárgabarack, alma, cukorrépa, napraforgó virág, aroma) - habzsolhápok, mint én :) képesek elrágni szárazon az összetevőket, mind nagyon ízletes... teának sem utolsó

Dilmah zöld tea jázminnal - az illata és az íze varázslatos

Typhoo málnás-epres tea
- erőteljes gyümölcsízzel, hidegen üdítőnek is kiváló






Folytatása következik.......


VACSORAVARIÁCIÓK 2.

Itt a másik vacsoramegoldás, amit tegnap már nem volt energiám bevésni, mert összefolytak a betűk is. Még jó, hogy nem koppant az arcom a klaviatúrán....

Tehát a darált hús. Volt már az elmúlt időszakban fasírt, bolognai, töltött ezmegaz, kicsit variálni akartam az alapanyaggal. S ekkor eszembe jutott régi kedvencem, a fűszeres darált hússal kevert tészta, amelynek recepjét az özönvíz előtt találtam egy szakácskönyvben. Jó húzós kaja, nem igazán estére való, de mértékkel nyugodtan....


Összevágtam apróra egy fej hagymát, kicsi kockákra kb 10 dkg császárszalonnát. Megpirítottam őket némi olajon, aztán, ahogy szép, napbarnított színük lett, hozzáadtam a 1/2 kg darált húst (ez lehet csirke, pulyka, sertéshús - én most sertéshúsból készítettem), sózás, borsozás és a lényeg, a fűszerezés következett: majoránna, rozmaring, pici fokhagymapor és némi vegeta hullott a halomra. Pár percig hagyta
m pirulni, majd aláöntve vizet, kezdődött a párolás, fedő alatt. Bő fél óra elteltével zsírjára sült, ám mivel szárazon nem jó, még egy löttyintésnyi víz nem ártott neki. Azzal is összefőtt, ekkor megkínáltam a keveréket kb. 1 dl főzőtejszínnel és leheletnyi Erős Pista is kéreckedett a társaságba. Gyere barátom, van még hely! :) A tejszín cseppet sűrített rajta, pont olyan szaft keletkezett, amit vártam.
Időközben kifőztem fél csomag csavart tésztát a jobbik fajtából, ez leszűrés után csobbant a szaftos egyvelegben.

Hmm, már így is finom, én tejföllel keverve szeretem, de ha bővebben kívánjuk, tepsibe lehet teríteni, rá tejföl, reszelt sajt.... összesütni, tálalni, majd gyakorolni az újból megszólalást a tányér tisztára nyalogatása után, ha még képesek vagyunk a beszédre. Erős, telítő étek, ám nagyszerű ízek kulminálódnak benne.

Jó étvágyat!




2010. február 16., kedd

VACSORAVARIÁCIÓK 1.

Ma alkotó kedvemben voltam, no meg aztán ott kuksolt a hűtőben a darált hús és a csirkemáj, amiket elfeledtem mélyhűtőbe tessékelni 2 napja, így hát határoztam; több főfogást készítek vacsorára, sülve-főve nagyobb eséllyel tartózkodhat a frizsiderben a két húsnemű. Már, ha nem fogy el....

Az első tervben a csirkemáj szerepelt. Ebben a téli hidegben öltöztessük bundába a falatokat, gondoltam, s eszembe jutott az általam igen kedvelt Borzaska receptjében szereplő krumplibunda. Olyan régen terveztem itthon is elkészíteni, de májjal lehet ezt? E kérdésben bizonyosságra leltem a receptgyar.hu oldalán, nosza, ugorgyunk hát neki! :)

50 dkg csirkemáj
1 tojás
némi olaj
só, ételízesítő,
1 db nagy krumpli
kb 1 dl tej
törött bors

sütéshez:

olaj
teljes védőfelszerelés - mert ugyebár a máj pukkadozva, durrogva sül, s könnyen szemen köpi az ember lányát a forró olajjal

A májakat megtisztítottam, szíveket félretettem az ebeknek.
A tojást összekevertem a tejjel, a fűszerekkel bolondítottam rajta, aztán a megtisztított és lereszelt krumplit dolgoztam bele, majd következett az olaj (egy jó kupicányit öntöttem bele).
Az olajat felhevítettem és kezdődött a móka! :) Máj bele a krumplis masszába, aztán sutty a forró fürdőbe! Közben elmerenghettem, mert már csak akkor kaptam észbe és mindenféle védőeszközhöz, amikor az első olajlöket eltalált. Jesszus! Még 2-3 sikeres támadást indított ellenem a sütőanyag, mire elzártam az olajlövedékek útját a képes felem elől. Nem mondom, hogy az első pillanatban nem kapkodtam le pár aprószentet az égből, de végül is én győztem, a májak szép pirosbarna bundácskában kucorogtak a tálon.




S hogy ne érezzék magukat olyan egyedül, finom ízes tejfölt párosítottam a sült májhoz, ami nem nagy truváj, mindössze annyi, hogy kikevertem a tejfölt juhtúróval, tehéntúróval, adtam hozzá fokhagymaport és apróra vágott petrezselymet. Sót nem igényelt, mert a juhtúró eleve sós. Az arányok ízlés szerint változnak, ne legyen tömény, csak ízes. Finom is lett!

Az ebek köszönik a csirkeszíveket :)

LÚDAS MATYI A KÖRHINTÁN


Február 12-én lett volna 80 éves. Túl korán távozott tőlünk..... :(

Életrajza itt megtalálható: http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/p-z/sooselet.htm

A Nemzeti Színház parkjában Párkányi Raab Péter zseniális alkotása állít emléket a kitűnő művésznek.



A szoborról készítettem ezt a kollázst, tisztelegve Soós Imre emléke előtt.


2010. február 15., hétfő

TEAMÁNIA

Nem véletlenül szerepel e finom kis itóka a blog címében. Nagyon szeretem amellett, hogy a reggeleim általában a kávéra támaszkodnak, anélkül senki meg ne kérdezze, hogy hívnak. :)

Találtam egy csoda jó oldalt, ahol a tea története kellemesen, érthető módon összefoglalva olvasható, néhány bekezdést idézek belőle, érdemes elolvasni.

"A tea nevű ital a Camellia sinensis cserje forró vízbe áztatott leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. A Camellia sinesis egy örökzöld cserje, melynek levelei, ha leszedésük után nem kerülnek gyorsan megszárításra, hamarosan hervadni és oxidálódni kezdenek. A gyógy és gyümölcsteák, vagyis azok, melyek nem tartalmaznak tealevelet, valójában nem teák, hanem inkább főzetek (vagy egyszerűen gyümölcsteák)."


... no idáig rendben. Nézzük meg e nemes italt nyelvészeti szempontból is, azaz honnan is származhat az elnevezése:
"A teára használt szó Kína nagy részén és Japánban a „csa”, de a Fujian tartományban „te” (körülbelül „téj”- nek ejtjük). A sors úgy hozta, hogy a tea első nagybani terjesztői Európában a hollandok voltak, akiknek Fujianban voltak kapcsolataik. Átvették ezt az elnevezést és továbbadták a legtöbb európai országnak. A két kivétel az Oroszország és a Portugáliai, akiknek külön kereskedelmi kapcsolatuk volt Kínával. A portugálok „csa”- nak az oroszok „csaj”- nak hívják. A szanszkrit, farszi (pezsa-iráni) illetve néhány észak-európai nyelvben a teát csáj-nak ismerték, ami mutatj
a, hogy a teájukat valószínűleg nem a tengeri, hanem szárazföldi úton kapták, valószínűleg a selyemúton, északról. A kínai nyelvjárásban csá-nak hívják. Törökországban, Dél-Ázsiában és az arab országokban a „csaj” vagy „saj” változatát használják. „Téj” volt a kiejtés mikor a szó először megjelent az angolban, és még mindig így ejtik Skóciában és Írországban. Ismeretlen okokból, valamikor a tizennyolcadik század elején az angolok megváltoztatták a kiejtést „tí”-re. Írországban, főként Dublinban a cha kifejezést gyakran használják a teára, és a char gyakori szleng kifejezés volt a Brit Nemzetközösségében szolgáló katonai erőknél a 19. és a 20. században, mely átkerült a hétköznapi használatba is. Szinte az összes többi európai nyelvben megmaradt az eredeti „téj” kiejtés."
.... phűűű, ez kemény, de túl vagyunk rajta, s fele
ttébb érdekes nyelvi emlékek kerültek elő.

Most pedig kinyitjuk a Nagy TeaLegendáriumot és előkeressük, vajon hogyan fedezték fel a teát:
"A teát először időszámításunk előtt
2700-ban, Kínában említi egy elbeszélés Shen Nung császár uralkodása idején. A legenda szerint a teát a véletlennek köszönhetjük. Mintegy 5000 évvel ezelőtt a császár forrásban lévő ivóvízébe pár illatos levelet sodort a szél, amelyek kellemes ízt adtak az italnak. " .... igen, ez még hihető is.






Ám itt egy másik szép történet:
"Egy másik kínai legenda szerint, Bodhidharma, buddhista szerzetes elhatározta, hogy hét évre elvonul meditálni. Bizony nem volt egyszerű számára folyamatosan ébernek maradni. Aztán meditációjának ötödik évében egyszer csak letépett néhány zsenge levélkét egy bokorról, és elkezdte rágni azokat. Legnagyobb csodálatára, ezek a l
evelek úgy felfrissítették őt, hogy gond nélkül teljesíteni tudta a Buddhának szentelt hétéves meditálását." .... nocsak, a természet az ember segítségére sietett.





Nem untatom olvasóimat - bár érdekes minden sor - azzal, hogyan termesztették és termesztik a teát, illetve milyen szokások, hogyan alakultak ki Ázsiában a teázással kapcsolatban. Inkább vizslassuk meg kicsinyt, hogyan került Európába ez a frissítő és nem egyszer gyógyító ital:
"A tea valamikor az uralkodók itala volt. Mint a legtöbb szokás, a teázás is idővel meghonosodott, s egyre nagyobb szerepet játszott a magánházaknál is.... A teát Európában megelőzte a híre (no meg a kínai selyem és a porcelán - megj. tőlem) ..... Holland, a francia és a portugál hajók már a 16. században
felfedezték Kína kikötőit, de a tea nem szerepelt a kivitt árucikkek között.
A tea kereskedelmi árucikké válásában jelentős szerepe volt annak is, hogy a kínai kormány korlátozta a selyem kivihető mennyiségét, a teáét viszont nem..... Az első időben a teával sokszor nem tudtak mit kezdeni (a felfedezők...megj.tőlem), nem ismerték az elkészítésének helyes módját. Előfordult, hogy a leveleket kenyérrel ették, a
forrázatot pedig kiöntötték. Máshol a teát hordókba töltötték, s úgy mérték ki, mint a sört, vagy a bort.
**** Az angolok meglepetésszerű gyorsasággal tértek át a kávéfogyasztásról a teára. Amikor a tea megjelent, Londonban már több mint kétezer kávéház működött, és a 18. századra szinte mindegyik átalakult teaházzá. *** Az erős teát kedvelték, ízesítették cukorral, tejjel, vajjal, rummal, borssal és egyéb fűszerekkel. A tea folyamatosan és egyre nagyobb mennyiségben érkezett Londonba. Anglia már a 19. században a világ legnagyobb teaívó országa volt. London a tea világkereskedelmi központjává vált.... Az angolok ismertették meg a teát Amerikával 1704-ben. ... Elsőként az orvosok ismertették a teát orvosi lapokban, vagy könyvekben. Megállapították, hogy az élet meghosszabbítására, az egészség megóvására nincs jobb, mint a teafű. ***

A mongol kán 1638-ban is küldött teát a cárnak. A követek alig akarták hazavinni a szerintük jelentéktelen ajándékot, de tévedtek, mert a teának Moszkvában nagy sikere volt. A tea hamarosan megjelent a moszkvai üzletekben is. A teázás szokása Oroszországban gyorsan elterjedt, a 18. század folyamán beépült orosz életmódba. Oroszország a világ második legnagyobb teafogyasztó országává vált, e téren csak Anglia előzte meg. "


forrás: http://www.szepzold.hu/a_tea_tortenete_

Egy kicsit tartom fel már csak a nagyra becsült Olvasó türelmét, hogy megismerkedjünk a tea élettani hatásaival.
"A tea legfőbb, az egészség szempontjából pozitív hatásokat kiváltó összetevője a számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, melyek közül kiemelkedő a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea közel 1 gramm polifenolt tartalmaz. Ellentétben a közvélekedéssel, a fekete teában csak kevéssel található kisebb mennyiség ezen értékes anyagokból, mint a zöld teában.... Az antioxidánsok az emberi szervezet általános egészségvédő m
olekuláinak tekinthetők, hiszen hatásosan gátolják a szabad gyökök káros hatásait, melyek daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségek mellett számos más kórállapot kialakításáért is felelősek. Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségek, rosszindulatú daganatok, ízületi gyulladások, Alzheimer-kór.... Egy másik kutatás során a tea és az ivóvíz hatásait hasonlították össze. Ennek során azt vizsgálták, hogy a tea illetve a víz fogyasztása hogyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, amely közvetve utalhat a szív- és érrendszeri betegségek, a trombózisok kialakulásának veszélyére..... Mind a rövid, mind a hosszú távú eredmények szignifikáns különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt..... A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a teafogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását..... a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát. Leírták a teafogyasztás koleszterinszintet csökkentő hatását is..... antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását..... de védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen."




Tudtuk követni, ugye? Nagyon fontos információkkal lettünk gazdagabbak! Már csak egy aprócska plusz.... "A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein és theophillyn tartalma miatt. Az arra érzékenyek ezért kerüljék a tea késő délutáni, esti fogyasztását, mert alvászavarokhoz, nyugtalansághoz vezethet. Ebből a szempontból a zöld tea fogyasztása előnyösebb, mivel abban kevesebb koffein található, illetve a felszívódás egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, hosszabb ideig tart."
forrás:
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=75&menu=eletmod&news_id=2963&cim=A-tea-hatasai


VÁLJÉK EGÉSZSÉGÜNKRE! :)

MINDEN KEZDET NEHÉZ...


... szól egy régi mondás.
Nos, ez a kezdet tényleg tipródás volt, hogyan kezdjem, miért is szeretnék egy ilyen blogot. Vagy 2 hónapja pilinckáztam vele, egyszer nagy elánnal nekiduráltam magam, aztán a végső lépésnél elfogyott a bátorság. Utána hetekig nem is néztem az irányítópult felé.
Most viszont nekivágok, lesz ami lesz. Legfeljebb törlöm az egészet.... hacsak a grafomániám nem erősebb. :)

Szerencse fel! Vagy ahogy nagymamám mondta, minden indulás előtt: Induljunk Isten nevében!


LET'S GET TOGETHER :)

HOGY SZALAD AZ IDŐ! :)


FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK

Jelen blogban található szövegeket (kivéve a megjelölt forrásmunkákat) saját kútfőből merítettem, a fotókat, melyeken blognevem olvasható, saját magam készítettem. Ezen szövegeket illetve fényképeket kizárólag előzetes írásbeli beleegyezésemmel, engedélyemmel lehet felhasználni.
Amennyiben csak rövid mondatkiemelés jelenik meg másutt bármelyik postomból, ott kérem feltüntetni az idemutató linket.
Köszönöm.